Mi az SMR System?

Mit jelent az SMR?


Ez egy eredetileg sportolók körében elterjedt, az emberi testet holisztikus Izompólya fellazítás - nem az egyes részeket izoláltan kezelő - szemlélettel megközelítő masszázs jellegű technika. Magának az SMR rövidítésnek a feloldása a Self Myofascial Release, azaz saját izompólyánk fellazítása. Lényege az izmot burkoló kötőszövetben - ezt hívjuk izompólyának - kialakult feszültségek feloldása, megszüntetése.

A technika eredete a 20. század elején keresendő, amikor kezdték felismerni a testünket behálózó kötőszövetes részek - fascia - jelentőségét. Ekkor ismertük fel újra, hogy a mozgás (dinamika) és tartás (statika) terápiája során nem csak az egyes izmok izolált kezelése (masszázs, nyújtás) lehet hatékony. Ezzel egyben jelentkezett is az igény egy integrált, holisztikus és strukturális megközelítésre, amit a klinikai terápiában alkalmazhatnak…


Fascia


Mert minden, ami a testünkben van nem önmagában lóg a levegőben - így az izmok sem. Az egyes szerveket, izmokat a kötőszövetek kapcsolják össze. Ezek nyújtanak támasztékot (pl: kapcsolódnak a csontokhoz), védenek meg a külső fizikai hatásoktól testünk legtöbb struktúrája esetében - beleértve az izmokat is.

Ezen kötőszöveti rendszer összességét hívja az orvosi szakirodalom az 1940-es évek óta - Janet G. Travell úttörő munkája nyomán - fasciának. Ez a fascia hálózza be több réteges hártyát (membránt) alkotva az egész szervezetet: tartja a helyén a szerveket, alkotja a bőrünk egy részét, valamint burkolja be és ezen keresztül rögzíti az izmokat a csontokhoz. Ez utóbbi fajtát hívják myofasciának, azaz izompólyának. Az izompólyán keresztül pedig - mivel ez sem áll meg az egyes izmoknál, hanem a teljes testet átszövi - az izmaink kapcsolatban állnak egymással, amely kapcsolat megértéséhez és felhasználásához terápiás célokra, szükség volt egy holisztikus szemléletmódra. A neves terapeuta Ida Pauline Rolf nyomán ezt felismerve és kiaknázva működik az SMR. Mára a fascia kutatás kezd igazán kibontakozni, s vele együtt fejlődik a terápia ezen ága is, hála többek közt Thomas Myers vagy Serge Paoletti klasszikusainak.


SMR = SMR System™?


A terápiás alkalmazások nyomán hamar beszűrödött gyakorlati alkalmazásként az SMR a sport világába. Ám ezekben a körökben az SMR alkalmazója, felfeszítve az éppen kezelt testrészt, gyorsan, lendületesen lódult végig az eszközön, amivel az SMR-t alkalmazta. Bár a technika ebben az esetben is eredményes tud lenni bizonyos mértékben, de közel sem aknázza ki a lehetőségeinek tárházát. Ezért Csíky Ferenc - RKC, gyógymasszőr és rehabilitációs szakember - szakmai tapasztalatai alapján kifejlesztette azt a rendszert, ami az SMR sokkal széleskörűbb alkalmazását teszi lehetővé. Ezt a rendszert takarja az SMR System elnevezés. Mint a neve is mutatja ez is az SMR-re, mint izompólya fellazító technikára épül, ám ezt egyszerű, lassú és kontrollált mozdulatok jellemzik. Fontos különbség még, hogy nem a fájdalom generálása vagy elviselése a célja, hanem annak felhasználása - mint a testünk által adott automatikus jelzőrendszer - az izompólya fellazításában.


Maga az eszköz


A gyakorlatok tehát az SMR Systemben SMR Henger egyszerűek, könnyen elsajátíthatóak és sokoldalúbbak, mint a hagyományos SMR esetében. Az eszköztára annyira egyszerű, amennyire mély a mögötte álló rendszer - hogy bárki, bármikor használhassa. Vagy egy speciális anyagú hengeren gurulva dolgozunk, vagy egy külön erre a célra készített botot - úgynevezett Tiger Tail-t - használunk az eredményes. Az eszközválasztás nem véletlen - akármilyen otthoni henger alakú tárgy nem teszi meg, ugyanis az idegrendszer az izmokban lévő mechanoreceptorok által küldött üzenetek intenzitásának hatására nem azonos módon reagál a különböző keménységű eszközökre. Amennyiben például egy felület túl kemény, nem érhető el rajta a módszer alkalmazásához szükséges lassú, kontrollált mozgás - hiszen a fájdalom elől - önkéntelen reakcióként - menekülni fog a testünk és nem tolerálható mértékben felfeszít.


Be vagyok oltva sport ellen. Nekem ez miért jó?


Nem kell sportolónak lenned ahhoz, hogy élvezhesd az SMR System rendszerének előnyeit. Csak eleinte ők voltak azok, akik gyorsan rákaptak még az eredeti SMR módszerre, hiszen az élsportban, ami szállítja az eredményeket is - legyen az bármilyen új módszer - rohamosan terjed. Az SMR System-et a sportolók elsősorban a bemelegítés során tapasztalható mély kötőszövetek optimális beállítása miatt, a teljesítményük növelése és a túledzés (izomláz, krónikus fáradtság) elleni hatékony fellépése miatt kedvelik és alkalmazzák.

Stresszoldás

De egy teljesen hétköznapi embernek is segítségére lehet, akár hagyományos stresszoldásban, hiszen ez is egy masszázs alapú technika, amit otthon saját magadnak csinálhatsz - szó szerint képes ellazítani és nem csak az izomszövetet :-) Legyen szó akár sportolóról, akár hétköznapi emberről az SMR-nek hatalmas szerepe lehet a prehabilitációban - azaz a jövőbeli nem kontakt sérülések elkerülésében. Mindannyiunknak vannak aszimmetriái, beszűkült mozgástartománya - hiszen ez kialakulhat a rossz tartás (irodai munka, sok autóban ülés) vagy akár nem megfelelő minőségű mozgás következtében. Ezen aszimmetriák megszüntetésében, a befagyott izmok fellazításában - ezen keresztül pedig a rossz tartásod korrekciójában - tehát főszerepet kaphat az SMR. A kutatások alapján pedig épp ez az, ami a lehető legpontosabban jelzi előre a jövőbeli sérüléseket - jobb még a jelenben foglalkozni velük és megelőzni azt. De segíthet akár a rossz motoros mozgásminták átírásában is, a proprioceptív rendszer újratérképezésének elősegítésével - ami által a hétköznapi mozgások minősége javul, akár idős korban is.

Kiemelten fontos terület a rehabilitáció: Tiger tail ma már sok gyógytornász használja oktatóként sikerrel az SMR-t a klienseiknél, mivel épp a befagyott izmok fellazításával a régi sérülések után a szervezetben kialakult limitációk gyorsan feloldhatók. Ezen belül is kiemelném a gerincbetegeket, akiknél mobilitásban és életminőség javulásban rengeteget jelenthet egy áthengerezett háti szakasz. Az optimális izomtónus helyreállításával - a túlzott rugalmasság, vagy a letapadt izompólya megszüntetésével - biztosítja a sima és fájdalommentes mozgást.

Ha tehát fontos számodra, hogy jól érezd magad a bőrödben, hosszú távon is megőrizd az egészségedet - vagy pont egy sérülés után visszanyerd azt, esetleg az aktuális sportodhoz keresel a teljesítményedet hatékonyan növelő eszközt, akkor nézz át a kinek ajánlom részbe, s győzödj meg róla, hogy tényleg ezt kerested-e!

Tanuld meg és használd te is az SMR System-et és nyerd vissza a mozgásod szabadságát!


Hogy ismerhetem meg az SMR System-et? Mikor használjam?


A rendszer elsajátítására számtalan különböző lehetőséged van a képzések alkalmával. Persze, az hogy melyiket érdemes választanod, már sok mindenen múlhat - elsősorban az a kérdés mi a célod vele. A végfelhasználótól egészen az oktatói szintig különböző mélységben léphet bele valaki a rendszerbe.

A mikor használd pedig szintén attól függ mik a céljaid az SMR-el - tehát ezeket hozd magaddal a kurzusodra, hogy az oktatóval átbeszélhessétek őket. Természetesen már alapszintű szemináriumon is kitérünk azokra a jelekre (akár sportspecifikusan is), amik arra utalnak, hogy alkalmaznod kéne a módszert. Mint ahogy az alkalmazandó technikát is teljes mértékben elsajátítjuk, begyakorjuk. Sőt mivel a rendszer eszközigényes, ezért egy hengert is kapsz, amit a kurzus után hazavihetsz - ez már a Tiéd. Így mindig veled lehet és akkor alkalmazhatod az SMR System rendszerét, amikor csak szeretnéd… legyen az alkalom akár esti stresszoldás, vagy edzés előtti teljesítménynövelés.


SMR System logó


Csoportos kezdő edzések indulnak Januárban!

Több különböző időpontból
és helyszínből választhatsz. Nézz körül az edzesek közt és találd meg a neked szimpatikusat!

Érdekel!


SMR Tanfolyam Januárban!

Január 28-án (vasárnap), a Dózis főhadiszálláson
(11. ker, Barázda utca 1.)

9:00-15:00-ig

Érdekel!Aktualizálódott az órarend - benne az új kurzusokkal :)


"A kudarc csak egy lehetőség, hogy újrakezdj - immár intelligensebben!"Kettlebell.hu Tactical Shop Dragondoor Kettlebell Miskolc Phoenix Hőlégballon Repülő Egylet Sieljünk! Keresned sem kell!

Üzemen kívül!

Addig is írj az attila@kettlebelldozis.hu-ra.
WYW Directory