Kinek ajánlom a Kettlebellt?


Ahonnan elindult, a "hivatásosak"...


...azaz katonák, rendvédelmiek, biztonságiak, terrorelhárítók, tűzoltók. Mert a sport gyökerei mélyen hozzájuk nyúlnak vissza, eredetileg nekik találták ki a rendszert, s máig is nagy hatékonysággal alkalmazzák az általános erőnlétük fejlesztésére, elnyűhetetlen állóképességük kialakítására. Az USA-ban már megszokott látvány egy-egy SFG instruktor az FBI túszmentő csoportja mellett (FBI Hostage Rescue Team), vagy a hadsereg felderítőinél, különleges egységeinél (Force Recon Marines, Secret Service Counter Assault Team). Ma már itthon is felismerték a módszer kivételes előnyeit, így többek közt például a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen vagy a TEK-nél is SFG oktatókkal dolgoznak együtt.


"Egy harcoló beosztású katonánál a jó fizikai és mentális felkészültség alapvető követelmény és rendkívül fontos különösen hadműveleti területen történő alkalmazáskor. Jómagam sokféle sportág és edzésfajta után jutottam el a kettlebell-hez. Az edzések hatására számos kiképzési ág és tárgykör (pl. katonai testnevelés, közelharc, akadálypálya) területén is mérhető fejlődést tapasztaltam, ami már viszonylag rövid használat után jelentkezett. Nem beszélve arról, hogy a korábbi sporttevékenységekkel szemben a már-már szinte tipikusnak mondható térd, derék és ízületi problémák nem jelentkeztek. Nagyon jó benne, hogy a kondicionális képességeket komplexen fejleszti: az erőállóképesség, a gyorsasági erő, és a maximális erő fejlesztésére egyaránt alkalmas. Viszonylag könnyen szállítható. Laktanyában, tábori körülmények között és otthon is használható. Végül, de nem utolsó sorban, meg kell említeni, hogy igen hatékonyan fejleszti az akaraterőt és a fájdalomtűrést is, a pozitív értelemben vett agressziót. És mindezt egyetlen, gyakorlatilag tönkretehetetlen eszközzel végre lehet hajtani. Szerintem is tényleg igen találó a mondás: megbízható és pokolian hatékony...a fizikai edzés AK-47-ese."

Gergely, 32 éves hivatásos katona


Profi sportolók közül a nehéz és könnyű atléták (futók, diszkoszvetők, kalapácsvetők és súlyemelők) találkoztak vele először, valamint a harcművészeteket űzők és küzdősportolók felkészülésének is sok helyen része. Akik megismerkednek vele, imádni szokták a rendszert, mivel illedelmesen beleépül a sportág specifikus edzésük mögé támogató módszernek, megalapozva az általános erőnlétüket, amire már biztonságosan és sokkal eredményesebben építhetik fel a sportáguk által megkövetelt mozgásmintákat.

Néhányan akik erre esküsznek: Lance Armstrong, Fedor Emelianenko, Alekszejev, Kostya Tsyzu, Ludvig Chaplinszkij, Zhabotinszkij, egyre többen a magyar olimpiai csapatból (kajak-kenusoktól, judo-sokig) és még sokan mások.

"Az eszköz egyszerűsége fogott meg, még ha a mögötte álló rendszer nem is az. Az hogy saját erőmet letisztult és egyszerű gyakorlatokkal fejleszthetem. A kettlebellezéstől sokkal jobban érzem magam a bőrömben. Olyan érzés, mint egy küzdősport, csak nem kapok ütéseket és rúgásokat :)"

Péter, 24 éves saját bevallása szerint hivatásos naplopó ;-)


Hétköznapi embereknek...


...akik úgy érzik fontos számukra testük, s ezen keresztül közvetetten lelkük egészsége. Bár a kettlebell edzés kimondottan funkcionális irányultságú, elsődleges célja az egészség és a teljesítmény, a fejlesztés során a kinézet egyáltalán nem volt (és a mai napig sem) kritérium, ám ne feledjük hogy a test, izomzat, testfelépítés alkalmazkodik ahhoz amit követelünk tőle ("form follows the function"). Nem véletlen tehát, hogy a testépítők, fitneszesek között egyre nő a népszerűsége: optimalizálja testkompozíciót, letakarítja a felesleges zsírt (nem ritka a heti 1 % testzsírcsökkenés!). Még akkor is ha úgy érzik kevés idejük van mozogni: akár már heti 2 x 1 óra testmozgással meglepően jó erőnlétet, alakformálást lehet elérni. Antik hősök szobraihoz hasonló izomzatot farag, amiről már messziről látszik a használhatóság is: széles vállak túlpüffedt mellkas nélkül, kötegekben kidomborodó hátizmok, acélos felkar, inas-eres alkar, karcsú derék, kockás has és erős combok.

Az edzés annak ellenére teljesíthető, hogy sokszor melletted profi sportolók fárasztják le magukat alaposan. Ugyanis a súlyok megfelelő megválasztásával, valamint Hard Style technikák alkalmazásával (pl: a kettlebell folyamatos gyorsításával swing vagy snatch gyakorlat közben a testet érő erő növekszik) a terhelés egyszerűen skálázható. Így lehetséges, hogy egy olimpiai súlyemelő is elfárad egy 16 kg-os kettlebellel való edzéstől, amit még egy "átlagember" is egész biztosan elbír.

penelope cruz

Különösen ajánlott azoknak, akik sok időt töltenek a munkájuk közben vagy szabadidejükben székben számítógép előtt, illetve autóban vagy tömegközlekedésen utazva. Ezen székek 99 %-a ugyanis úgy van megtervezve, hogy benne ülve a gerinc tartása nem egészséges. Ez az edzés, proaktívan a mély hátizmok megerősítésével, segít megelőzni a későbbi hát és derékfájdalmakat (gerincsérv, szegment instabilitás, lumbágó, stb.). Egy edzéstársam (aki szintén heti 2 x 1 órában űzte a sportot) véleménye:

"Mit is hozott a kettlebell?
  • két lyukkal beljebb kell húznom az övem.
  • probléma nélkül be tudom kötni a cipőm. (Azért kezdtem el, mert problémát okozott.)
  • úgy, hogy közben nehezebb lettem kb. 2 kilóval (alakformálás)
  • nem fáj a hátam állandóan a sok számítógép előtt üléstől.
  • találkozhattam egy halom "elmebeteg állattal". :)"
Norbert, 32 éves mérnök


Teljesen hétköznapi emberként kezdte a sportot Harangozó Csaba és Nagy Gábor is a Hónap Bellezője rovatból. A nevükre kattintva láthatod ők mire vitték a Közösségünkben a kezdetek óta és megmutathatják megfelelő motivációval, alázatos munkával milyen sikereket lehet elérni.


Nem véletlen, hogy Hollywood filmesei, sztárjai is felfedezték ezt a rendszert: a 300 című film spártai harcosait ezzel a módszerrel edzették, de ezt használja Penelope Cruz, Matthew McConaughey, Sylvester Stallone, Jennifer Lopez is.


Kortól és nemtől függetlenül...


...szinte bárki elkezdheti. Az 1995-ös Orosz Bajnokságon a legfiatalabb kettlebelles induló 16, míg a legidősebb 53 éves volt, s itt elit versenyzőkről beszélünk. Nyilván ha a célod nem az aranyérem, hanem tested egészségesen, jó kondiban tartása, akkor még ezek a határok is kijjebb tolódnak. A kor előrehaladtával ugyanis olyan folyamatok indulnak be (illetve erősödnek fel), mint a csontritkulás (főleg nőknél), izomvesztés, s ezek következtében beszűkül a mozgástartomány, romlik a koordinációs képesség, megváltozik a testkompozíció (a testzsírszázalék akár 50 %-ig is felkúszhat). Ezek a folyamatok megfelelően összeállított súlyzós edzéssel lelassíthatók, sőt meg is fordíthatók. Ne feledd: az egészségedért tenni soha sem késő! Nem kell beletörődnöd a korod "tüneteibe", jobb későn lépni, mint soha.

"Nagyon jól érzem magam tőle, jó a társaság, az általános fizikai állapotom sokkal jobb lett"

Tibor, 43 éves egyetemi oktató és vezető


A kortól független témában érdemes elolvasni és meghallgatni Ölvedi Joli és Papp Áron történetét a Hónap Bellezője sorozatból, akik 50 év felett vágtak bele újra a mozgásba. Mára fantasztikus eredményeik vannak a hátuk mögött, amik Téged is motiválhatnak!


A nőknek sem érdemes legyinteni rá, hogy ez egy férfias sport. Egyrészt az edzéseken a csoportok jelentős része nő, akik nem véletlen járnak: rájöttek, hogy pont ez kell a testüknek. Miért?

Egyrészt, mert a mai fitnesz palettán ez az egyik leghatékonyabb zsírégető módszer. Tekints erre, mint egy jógára súlyokkal, vagy mint egy továbbfejlesztett pilatesre. Ezek előnyeit ötvözi: a zsírégetéssel, alakformálással, minden egyes porcikád átmozgatásával. Egyetlen kettlebellel egy egész edzőterem került a kezedbe, amivel minden izmodat megdolgoztathatod. Felejtsd el az izolált mozgást! Különleges eseteket leszámítva (pl a sérülések utáni rehabilitációs szakaszok elején) nem hatékony, hiszen a testrészek, izmok együtt alkotnak egy nagy egészet, kapcsolatban állnak egymással. Az RKC rendszerű kettlebell ennek felismerésével és előnyeinek kihasználásával válik ilyen hatékonnyá.

Az alakformáló hatáson túl a feleslegesen felszedett izmoktól sem kell tartanod. Nem leszel kigyúrtabb, mint a pasid vagy férjed. Az izomtömeg-növeléshez nem elég súlyokat emelgetni, ahhoz hormonális hatások is kellenek. Magas tesztoszteron szint hatására indul be a szervezetben az izomszövetek gyarapodása, azaz ha nincs totálisan a feje tetejére állva a hormonháztartásod, a legtöbb amit az edzéstől kapni fogsz a jobb állóképesség, kevesebb testzsír és ideálisabb alak.

Érdemes lehet megnézned én miért szerettem bele ennyire szenvedélyesen ebbe a sportba, ám le kell szögeznem: mindenki mást talál meg benne. Nyilván egy nőnek az fog megmaradni, ahogy formálja a vonalait, a hátfájósnak meg a tünetek megszűnése... Ahány ember - annyi nézőpont. Ne várd, hogy a te élményed pont olyan lesz, mint az enyém vagy bárki másé, aki ajánlotta. Helyette keress meg, ha találtál magadnak egy szimpatikus időpontot a folyamatosan induló új kurzusokból, s próbáld ki személyesen mit nyújthat számodra a kettlebell!


Egyre több nő szereti meg ezt a mozgásformát, mivel egyre többen jönnek rá, hogy a nagy súlyoktól nem félni kell, hanem megmozgatni őket :) Kiváló példák erre Mauthner Kata és Gódor Katalin, akik szerepeltek a Hónap Bellezője rovatban. Ők máig sem lettek nagy darabok, pedig néha ők motiválják a csoportjuk férfi tagjait a súlyban felfelé váltásra, s képesek olyanokra, ami még férfiaknak is becsületére válna!


További autentikus női véleményért nézz rá a cotcot.hu írására!


Fogyni vágyóknak, betegeknek rehabilitációhoz...


A fogyás oldaláról már írtam néhány szóban a korábbi bekezdésekben, így egy edzéstársam élményét osztanám meg veletek:

"11 hónapja kettlebellezem. Amikor elkezdtem ezt a sportot két célom volt: fogyni és erősödni. Mára: 123 kg-ról 102 kg-ra fogytam, úgy hogy egyáltalán nem figyelek oda mit eszem, nem csinálok az edzések mellett semmilyen diétát, nem szedek semmiféle csodaszert, vagy iszok termekben kapható löttyöket. Amellett, hogy fogytam, rengeteg izmot is felszedtem magamra. Mint sokan mások én is 16 kg-ossal kezdtem el edzeni, ma már ki tudok állva nyomni egyszerre két 32 kg-s kettlebellt, és a hát illetve derék körüli izmaim is rengeteget erősödtek."

Zsigmond, 24 éves biomérnök hallgató


Ilyen fogyással kapcsolatos történet rengeteg van a mi berkeinkek belül. A kedvenceim között szerepel Berencsi Márk és Dienes László sztorija is, mivel igazolják, hogy konzisztens munkával bármi elérhető, a tested is elképesztő mértékben átalakítható. Ők már bizonyítottak saját maguknak - képesek rá! Mikor jön el a Te időd erre?


Tehát lehetséges a fogyás mindenféle megalázó diéta, fogyókúra nélkül! Természetesen az egészséges étrendet semmi nem pótolja, de a képlet egyszerű: ha egy nap alatt több kalóriát fogyasztasz (test fenntartásával és mozgással), mint amennyit megeszel, akkor fogyni fogsz. Márpedig erre a kettlebellnél effektívebb módszert keresve sem találhatsz, holott ennek a sportnak ez nem célja, csak mellékhatása. Jól hangzik, ugye?

Valamint fontosnak tartom megemlíteni, hogy napjainkban egészségtelen életmódunk következtében (napi 8+ óra a gerinc számára helytelen testtartásban: gép előtt, fotelben és autóban ülve) rengeteg ember szenved hátfájástól, szegment instabilitástól illetve porckorongsérvtől. Ezek kivétel nélkül nagyon ronthatják életszínvonalunkat, komfortérzetünket és a legsúlyosabb stádiumuktól eltekintve egytől egyig műtét nélkül kezelhetőek. Nagyon fontos a megfelelő körültekintés, amikor ilyen tünetek esetén súlyt emelünk, ám szakemberrel való konzultáció után (amennyiben ő nem tiltja) a gerinc számára az egyik legkiválóbb mozgásterápiát adja a kettlebell. Amellett, hogy megtanít a helyes testtartásra, illetve hogyan emeljünk bármit egyenes gerinccel, iszonyatosan megerősíti a mély hátizmokat, amik a gerincet a helyén tartják. Így hamar tünetmentessé válhatunk, mert magát a probléma okát szüntetjük meg (a gerinc helytelen tartása). A rendszer annyira hatásos, hogy már a New York Times is írt róla cikket.

"Azért ezt a mozgásformát választottam, mert
  • ajánlották, hogy jó lehet a fájós hátamnak is és valóban jó lett
  • nem olyan nyilem-nyalom-apacuka-ugribugri edzés és ezért ez közelebb áll hozzám"
Judit, 40-en túli rendezvényszervező


Pikó Péter története egészen egyedülálló. Nem csak, hogy túlsúllyal indult, hanem komoly gerincpanaszokat követően egy porckorong sérv műtét után javasolta neki az orvosa ezt a fajta mozgást, a rehabilitációját befejezendő. Vess egy pillantást Te is az átalakulására a nevére kattintva!


Hasonlóan térd, boka vagy vállműtétek, illetve szalagszakadások utáni rehabilitáció utolsó szakaszát kellő odafigyelés és óvatosság mellett felgyorsíthatja a kettlebell (mint tette azt az én esetemben is).

Ha perspektívát szeretnél, mit lehet elérni a nálunk használt rendszerrel hosszabb távon, akkor ajánlom neked az erről szóló cikk sorozatunkat. Itt együtt indult csapatok nyilatkoznak arról, hova jutottak. Az első történetben azt találod, hogy 1 év után, a másodikban pedig 2 év után mit értek el a résztvevők, akik teljesen átlag emberként kerültek hozzánk.


És akinek NEM...


...azaz nem való Neked, ha egészségügyi problémád van, mint a szív és érrendszeri megbetegedések, mozgásszervi problémáid vannak. Ebben az esetben azt javaslom konzultálj a szakorvosoddal, s ha nem tilt el tőle, saját felelősségedre belevághatsz.

Közvetlen súlyos betegségek, sérülések után sem javaslom, bár a rehabilitáció végén jó szolgálatot tehet ez a sport, a mikorról fordulj a kezelőorvosodhoz, terapeutádhoz.

Maga a módszer egyszerű mindenki által elsajátítható, ám nem könnyű. Feltétlen tudnod kell: ez nem varázspirula! Én sem ígérhetek mást, mint hogy pont annyit fogsz kapni az edzéstől amennyit te magad beleteszel... Ezért ha nem vagy képes kitartani a kitűzött céljaid mellett, nem fűlik a fogad a kemény munkához hogy ezeket elérd, vagy a magyarázatot keresed, hogy miért ne cselekedj inkább, akkor nincs itt a helyed.

Mindenki mást örömmel várok!Csoportos kezdő edzések indulnak Januárban!

Több különböző időpontból
és helyszínből választhatsz. Nézz körül az edzesek közt és találd meg a neked szimpatikusat!

Érdekel!


SMR Tanfolyam Januárban!

Január 28-án (vasárnap), a Dózis főhadiszálláson
(11. ker, Barázda utca 1.)

9:00-15:00-ig

Érdekel!Aktualizálódott az órarend - benne az új kurzusokkal :)


"A kudarc csak egy lehetőség, hogy újrakezdj - immár intelligensebben!"Kettlebell.hu Tactical Shop Dragondoor Kettlebell Miskolc Phoenix Hőlégballon Repülő Egylet Sieljünk! Keresned sem kell!

Üzemen kívül!

Addig is írj az attila@kettlebelldozis.hu-ra.
WYW Directory